Kirjoittaja Viesti

<  Yleinen keskustelu  ~  Infopaketti uusille käyttäjille ja foorumin säännöt

ViestiLähetetty: Su 01 Huhti, 2007 2:22
AvatarYlimoderaattoriViestit: 1712Paikkakunta: HelsinkiLiittynyt: To 15 Syys, 2005 18:39
Tämän viestiketjun tarkoitus on kertoa lyhyesti harrastuksesta ja valottaa tämän keskustelufoorumin käytäntöjä uusille käyttäjille. Lisäkysymyksiä voi esittää yksityisviestillä allekirjoittaneelle.


1 Yleistä

1.1 Urban Exploration lyhyesti

Urban Exploration, UE tai "urbaani löytöretkeily" on hylättyjen ja käytössä olevien rakennusten ja rakenteiden, maanalaisten ja maanpäällisten tutkimista. Maailmanlaajuisesti suosituimpia kohteita ovat hylätyt rakennukset ja sadevesiviemärit, mutta harrastus ei suinkaan rajoitu pelkästään näihin.

UE ei ole organisoitu tai virallinen harrastus, eikä ole olemassa jäsenrekisteriä, jäsenmaksua, virallista sääntökirjaa tai edes yleisesti hyväksyttyä suomenkielistä nimeä. Se on vain löyhä yleiskäsite, joka kokoaa alleen suuren joukon yllä kuvatun kaltaista toimintaa ja aiheesta kiinnostuneita ihmisiä. Useimpia harrastajilla yhdistävät kuitenkin tietyt eettiset perussäännöt käyttäytymisestä ja suhtautumisesta paikkoihin, joissa he vierailevat. Monien käyttämä motto on "ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä". UE-harrastajat eivät ole varkaita tai vandaaleja.

Vaikka hylättyjen rakennusten tutkimisesta ei yleensä joudu vaikeuksiin viranomaisten kanssa, kannattaa varsinkin aloittelijoiden ottaa selvää harrastukseen liittyvistä riskeistä, vaaroista ja lakiteknisistä ongelmista. Terveellä järjellä ja asiallisella käytöksellä pärjää kuitenkin pitkälle.

Harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaa lukea Ninjaliciouksen kirja Access All Areas: a user's guide to the art of urban exploration, jonka voi hankkia vaikkapa Amazonista tai lainata Salon kaupunginkirjastosta. Monilta ulkomaisilta sivuilta, mm. Ninjaliciouksen Infiltrationista, löytyy myös kattavia tietopaketteja Urban Explorationin teoriasta ja käytännöstä.


1.2 Q-elements.com - Suomen UE Forum

Q-elements.com - Suomen UE Forum on syyskuussa 2005 perustettu suomalaisille Urban Explorationin harrastajille suunnattu avoin keskustelufoorumi, jonka käyttäjiin kuuluvat useimmat aktiiviset suomalaiset harrastajat ja UE-sivustojen ylläpitäjät.

Sivuston ylläpidosta ja trusted-oikeuksien jakamisesta vastaa Juusto ja muista juoksevista asioista Tupsumato.

Keskustelualueiden moderoinnista vastaavat Tetragrammaton, Tuhoutumaton ja Nokimusta.


1.3 Muita UE-aiheisia sivustoja

Melko kattava listaus suomalaisista UE-sivustoista löytyy tästä keskustelusta. Myös ulkomaisille linkeille on oma keskustelunsa. Erikseen voidaan mainita suurin kansainvälinen UE-foorumi, Urban Exploration Resource, jonka kautta saa helposti yhteyden ulkomaisiin harrastajiin.

Myös Facebookissa on nykyään suomenkielinen Urban Exploration -aiheinen ryhmä, Urban Explorers - Finland. Ryhmällä ei ole hallinnollisesti mitään tekemistä Q-elements.com - Suomen UE Forumin kanssa.


1.4 #urban_exploration @ QuakeNet

Suomalaisten UE-harrastajien kaikille avoimena reaaliaikaisena keskustelukanavana on jo pitkään toiminut QuakeNet-verkossa sijaitseva #urban_exploration. Kanavalla ei hallinnollisesti ole mitään tekemistä Q-elements.com - Suomen UE Forumin kanssa, mutta sen kautta tavoittaa myös foorumin ylläpidon.

IRC:stä voi lukea esimerkiksi Wikipediasta. Asiakasohjelman sijaan voi käyttää myös QuakeNetin Webchattia.


2 Foorumin käytännöt

Q-elements.com - Suomen UE Forumilla ei ole varsinaista sääntölistaa. Käyttäjien toivotaan noudattavan normaalia netikettiä, sillä pääsääntöisesti kaikki sujuu hyvin, kunhan kaikki käyttävät tervettä järkeä ja ajattelevat ennen Lähetä-nappulan painamista.

Seuraavassa on kuitenkin nostettu esiin muutamia yleisiä käytäntöjä, jotka tulee huomioida tälle foorumille kirjoitettaessa.


2.1 Tietojen kysyminen ja jakaminen

Varsinkin kokeneemmat harrastajat suhtautuvat äärimmäisen nuivasti "UE-turismiin" ja ajo-ohjeiden kyselyyn. Emme voi estää ketään kysymästä, mutta jos ensimmäinen viesti foorumille on esimerkiksi "kertokaa kohteita paikassa x", ei teetä ja sympatiaa takuulla heru. On myös äärimmäisen epäkohteliasta kalastella tietoja, mikäli toinen harrastaja haluaa pitää kohteen sijainnin salassa. Pääsääntöisesti hieman erikoisempien kohteiden sijaintitietoja ei jaeta netissä edes sisäpiirin kesken

Haluammekin tässä yhteydessä rohkaista harrastajia tutustumaan toisiinsa. Miittailu on erinomainen tapa vaihtaa kokemuksia ja tutustua niin kohteisiin kuin ihmisiin hyvässä hengessä. Mikäli sosiaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta, voi tunnettujen kohteiden sijainnin selvittää aloittelevakin harrastaja helposti Google Streetviewiä, Kansalaisen Karttapaikkaa ja muita vastaavia verkkopalveluita käyttäen.


2.2 Keskustelu kohteista

Keskustelu yksittäisistä kohteista on kiellettyä yleisillä alueilla, joita ovat "Yleinen keskustelu", "Valokuvat ja valokuvaus", "Sivustot, linkit ja uutiset" sekä otsikon "Muut" alla olevat keskustelualueet. Nämä alueet näkyvät rekisteröitymättömille käyttäjille.

Lisäksi alue- ja kohdekohtaisilla alueillakin on kiellettyä julkaista osoitteita, yksityiskohtaisia ajo-ohjeita, GPS-koordinaatteja ja vastaavia tarkkoja sijaintitietoja sekä walkthrough-tyylisiä sisäänpääsyohjeita kohteisiin. Mikäli tällaisten tietojen vaihtamiseen tulee tarvetta, tulee se hoitaa yksityisviesteillä, IRC:ssä tai muulla vastaavalla tavalla.

On syytä huomioida, että koska kohdekohtaiset keskustelualueet näkyvät vain rekisteröityneille jäsenille, ei siellä julkaistujen viestien levittämistä foorumin ulkopuolelle katsota hyvällä.


2.3 Käyttäjätunnukset ja henkilötiedot

Q-elements.com - Suomen UE Forumin käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia, joten oman tunnuksen ja salasanan julkinen jakaminen on kielletty. Tämä pätee erityisesti tunnuksiin, joilla on erityisoikeuksia.

Q-elements.com - Suomen UE Forum ei takaa käyttäjien anonymiteettia, mutta jokaisella käyttäjällä on oikeus kirjoittaa foorumille nimimerkillä. Tästä syystä on ehdottomasti kiellettyä jakaa ilman lupaa julkisesti tai kolmannen osapuolen kanssa muiden käyttäjien nimiä, yhteystietoja, muita henkilötietoja tai tietoja, joiden avulla käyttäjä voidaan yhdistää toiseen nimimerkkiin jollain toisella sivustoon. Myös ylläpito sitoutuu olemaan jakamatta esimerkiksi käyttäjien sähköpostiosoitteita tai muita yhteystietoja.

Jokainen käyttäjä on vapaa valitsemaan nimimerkkinsä hyvän maun rajoissa. Ylläpito kuitenkin suosittaa välttämään satunnaisista kirjaimista ja numeroista muodostuvia nimimerkkejä, jotka voi sekoittaa roskapostia varten automaattisesti luotuihin tunnuksiin ("spämmibotteihin").


2.4 Mainostaminen muilla sivustoilla

Q-elements.com - Suomen UE Forum on julkinen, kaikille avoin keskustelufoorumi, jonka olemassaoloa ei ole mitenkään salattu. Tästä huolimatta käyttäjiltä toivotaan harkitaa sivuston mainostamisen suhteen. Mikäli jossain yhteydessä kehkeytyy keskustelua hylätyistä rakennuksista tai muusta harrastusta sivuavasta aiheesta, olisi toivottavaa, ettei kukaan heti ensimmäiseksi lähtisi huutelemaan foorumin osoitetta julkisesti vaan jäisi seuraamaan, mihin suuntaan keskustelu kehittyy. Näin vältettäisiin erehdykset, jotka johtavat ei-toivottujen käyttäjien tulvaan. Myös muut käyttäjät suhtautuvat nuivasti ylimääräiseen julkisuuteen. Aiheesta on olemassa ennakkotapauksia.


2.5 Ei-toivottu materiaali

Urban Exploration on lain silmissä valmiiksi vähintäänkin kyseenalainen harrastus. Tästä syystä ei Q-elements.com - Suomen UE Forumille kaivata keskustelua huumausaineista tai muista laittomuuksista kiinnittämään ei-toivottujen tahojen huomiota.

Lisäksi koska foorumilla ei ole ikärajaa, ei aikuisviihde tai muu K-18 -materiaali kuulu tälle foorumille. Myös muiden muita käyttäjiä mahdollisesti "järkyttävien" kuvien kohdalla käyttäjiltä toivotaan harkintaa ja esimerkiksi tekstilinkkien käyttämistä kuvatagien sijaan.


2.6 Vanhoihin keskusteluihin vastaaminen

Vaikka käyttäjien tulisikin ennen uuden viestiketjun luomista tarkistaa, ettei aiheesta ole jo keskustelua, on joidenkin aiheiden kohdalla suositeltavampaa perustaa uusi keskustelu vanhan nostamisen sijaan. On kuitenkin suositeltavaa, että keskustelua yksittäisistä kohteista ei hajautettaisi useaan viestiketjuun.

Yllä oleva koskee erityisesti keskusteluja, jotka liittyvät johonkin tiettyyn ajankohtaan tai tapahtumaan, esimerkiksi miittiin, joka on järjestetty vuosia sitten. Edellisen vuoden miittikeskusteluun vastaamisen sijaan kannattaa siis luoda uusi viestiketju uudelle miitille eikä ahtaa kaikkea samaan pakettiin. Vanhoja miitti- ja tapahtumakeskusteluja saatetaan lukita, kun keskustelu aiheesta hiljenee.


2.7 Käyttöoikeuksien peruuttaminen

Foorumilta ei toistaiseksi ole poistettu yhdenkään aktiivisen UE-harrastajan käyttäjätunnusta yleisesti sovittujen sääntöjen ja käytäntöjen rikkomisen takia. Ylläpito toivoo, ettei tällaisiin äärimmäisiin toimenpiteisiin tarvitsisi turvautua jatkossakaan. Kaikenlaiset erivapaudet ja oikeudet (moderaattorioikeudet, trusted-alueen käyttöoikeudet) voidaan peruuttaa määräaikaisesti tai pysyvästi ilman ennakkovaroitusta, mikäli niitä käytetään väärin.

Ylläpito ei puutu käyttäjien välisiin erimielisyyksiin. Foorumin hallinnollisia toimenpiteitä ei myöskään kohdisteta käyttäjiin, vaikka sukset menisivät syystä tai toisesta ristiin ylläpidon jäsenten kanssa - henkilökohtaiset kaunat pidetään henkilökohtaisina.


2.8 Omien viestien poistaminen

Foorumilla ei ole asetettu aikarajaa omien viestien muokkaukselle, mutta käyttäjiltä toivotaan vakavaa harkintaa ennen "arkistomateriaaliksi" katsottavien vanhojen viestien pyyhkimistä. Pääsääntöisesti oman viestihistorian hävittämistä katsotaan erityisen pahalla varsinkin, mikäli viestit ovat osa pidempää keskustelua. Käyttäjiä kehotetaankin siis harkitsemaan sanojaan, jottei niitä tarvitsisi vuosien päästä sensuroida.

Ylläpito voi erityisen painavasta syystä poistaa vanhoja viestejä ja viestiketjuja, tai vähintään siirtää ne alueelle, jolla ne eivät ole kaikkien käyttäjien nähtävissä.


3 Trusted-alue

3.1 Suljetun foorumin tarkoitus

Trusted-alue on luotu, jotta voitaisiin keskustella asioista, joista ei voida tai haluta keskustella tuntemattomien kanssa tai muuten julkisesti. Pääsääntöisesti kyse on erityislaatuisten kohteiden suojelusta ei-toivotulta julkisuudelta. Keskustelu aiheista, joista keskustellaan trusted-alueella, on luonnollisesti kiellettyä julkisilla alueilla. Toisaalta keskustelu trusted-alueella ilman erityistä syytä salailuun ei myöskään ole toivottavaa. Keskustelu UE:n ulkopuolisista aiheista on pääsääntöisesti ja muut lainvastaiset asiat ehdottomasti kielletty.

Trusted-alue on tarkoitettu aktiivisille harrastajille. Näin ollen alueen käyttöoikeus voidaan peruuttaa käyttäjiltä, jotka eivät missään määrin osallistu keskusteluihin foorumilla, IRC-kanavalla tai muissa yhteyksissä, tai muuten osoita olevansa aktiivisia harrastajia esimerkiksi käymällä miiteissä tai muuten tapaamalla muita harrastajia. Kaikkien käyttäjien kohdalla tämä ei kuitenkaan ole tarpeen.


3.2 Trusted-käyttöoikeuden anominen ja suosittelijat

Aikaisemmasta käytännöstä poiketen trusted-alueen käyttöoikeuksia ei enää myönnetä pelkästään foorumille kirjoitettujen viestien perusteella, vaan Trusted-oikeuksia myönnetään vain alueen käyttöoikeuden jo omaavan suosituksesta. Mikäli haluat anoa käyttöoikeutta, mainitse suosittelija anomuksessasi ja lähetä se foorumin ylläpitäjälle.

Suosittelijaksi kelpaa henkilö, joka on perillä hakijan taustasta ja harrastuneisuudesta, ja mahdollisesti on ollut tämän kanssa entuudestaan tekemisissä UE-harrastuksen merkeissä. Tällöin suosittelijan avulla voidaan tarkistaa, että hakija todella ansaitsee trusted-alueen käyttöoikeuden. Suosittelijan ei tarvitse kuulua hakijan lähipiiriin, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi miitissä tavattu foorumin ylläpidon jäsen.

Uudesta käytännöstä huolimatta aikaisemmat vaatimukset ovat edelleen voimassa, ja suosittelijasta huolimatta anomus voidaan hylätä.


3.3 Tietojen jakaminen

Trusted-alue ei ole julkinen ja kaikille avoin keskustelualue, eikä sillä käytäviä keskusteluja ole tarkoitettu levitettäväksi muualle riippumatta siitä, onko aiheesta keskusteltu aikaisemmin esimerkiksi yleisellä IRC-kanavalla tai kaikille avoimilla keskustelualueilla.


Viimeksi muokannut Tupsumato päivämäärä Ma 07 Marras, 2011 2:12, muokattu yhteensä 12 kertaa


_________________
All information and details given in good faith but not guaranteed!
Poissa Profiili

Näytä viestit ajalta:  Järjestä:

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Sivu 1/1
1 viesti
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa
Etsi tätä:
Aloita uusi ketju  Tämä viestiketju on lukittu. Et voi vastata tai muokata viestejäsi
Hyppää:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi